airfryer yanmış yağ lekesi temizleme rehberi kapak resmi

Airfryer’da Yanmış Yağ Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Airfryer’lar son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi ve pek çok evin mutfağına girdi. Ancak bu aletin pek çok ufak parçası olduğu için biriken yağ lekelerini temizlemek bir çileye dönüşebiliyor. Sizi bu dertten kurtarmak için bu yazımızda airfryer daki yanmış ve kurumuş yağları kolayca çıkartmanızı sağlayacak 5 adet yöntemi anlatacağız. Her bir temizlik yöntemi için hangi malzemelere ihtiyacınız olduğundan ve ne kadar süre gerektiğinden de bahsedeceğiz.

Airfryer Yağ Temizliğine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken Noktalar

Temizliğe başlamadan önce mutlaka Airfryer’nızın kullanım kılavuzuna göz atın. Bazı airfryerlar bütün olarak elde yıkanabilirken bazılarında parçalarını sökmeniz gerekiyor. Bu durum airfryer’ınızın modeli ve markasına göre değişkenlik gösterebildiği için size doğrudan talimatları veremiyoruz. Öncelikle airfryer modelinizin aşağıda paylaşacağımız hangi temizlik yöntemi ile uyumlu olduğunu belirlemeniz gerekli.

Yağları Temizlemek İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler

  • Limon
  • Karbonat
  • Sirke
  • Bulaşık deterjanı
  • Hidrojen peroksit
  • Sünger
  • Eldiven

Not: Yukarıdaki listede paylaşacağımız 5 adet yöntem için ihtiyacınız olan tüm malzemelere yer verilmiştir. Hepsini bulundurmanıza gerek yoktur. Uygulayacağınız Airfryer temizlik yöntemine göre ihtiyacınız olan malzemeleri bulundurmanız yeterlidir.

Airfryer’daki Kurumuş ve Yanmış Yağları Çıkartma Yöntemleri 

Yağ lekelerini çıkartmak için bu 5 yöntemden herhangi birisini uygulayabilirsiniz. Her yöntemi bizzat kendim denedim ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz airfryer yağ temizleme yöntemlerine geçelim.

1. Yöntem: Karbonat ve Limon

Bu yağ lekelerini çıkartmak için uygulayabileceğiniz en kolay yöntemdir. Ayrıca en hızlı sonuç alabileceğiniz yağ çıkarma yöntemlerinden birisidir. Fakat çok uzun süredir Airfryer’ınızda kalmış ve zorlu yağ lekeleri varsa bunun yerine aşağıdaki daha kuvvetli yöntemleri kullanmanızı öneririm.

İki yemek kaşığı karbonata, yarım limon suyu sıkın. Ardından bir çay bardağı kadar sıcak su ekleyin (ılık değil, kaynamış olması önemlidir). Sonrasında bunları macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macun hazır hale geldikten sonra Airfryer’daki yağ lekelerinin üstüne bu karışımı sürün. 3 dakika bekleyin. Ardından bir sünger yardımıyla macunu ovalayın. 

Yöntem hakkında notlar: Karbonat ve limon yeni oluşmuş yağ lekeleri üzerinde oldukça etkilidir. Fakat airfryer’ı uzun süredir temizlemediyseniz ve artık kalıplaşmış yağ lekeleri varsa bu yöntemden yeterli verimi alamayabilirsiniz. Bu yöntemin artı yönü ise aynı zamanda Airfryer’daki kötü kokuları gidermenize de yardımcı olmasıdır. 

Süre: 3 dakika

2. Yöntem: Sirke ve Limon Buharı ile Yağları Çözün

Bir kaseye (yanmaması için seramik olmasını öneririz) yarım limonu sıkın ve üstüne çeyrek su bardağı kadar sirke ekleyin. Ardından bu kaseyi Airfryer’ın içerisine yerleştirin. Airfryer’ın ısısını 400 dereceye ayarlayın ve 5 dakika kadar çalıştırın. Isıtma işlemi bittikten sonra Airfryer’ın kapağını açmayın. Yaklaşık 40 dakika kadar kapalı halde bekletin. Bunun sebebi buharın yağ lekelerine iyice nüfuz etmesini sağlamaktır.

Yöntem hakkında notlar: Sirke ve limon buharı kullanmak yağ lekelerine karşı gerçekten etkili. Tüm bu işlemlerin ardından birkaç sünger darbesiyle kolayca lekeleri silebilirsiniz. Ayrıca cihazın içerisindeki kötü kokuyu anında yok edecektir. Fakat bu yöntem Airfryer’ın sepetine ve etrafına iyice nüfuz etmiş lekelerin bazılarını çıkartmada etkisiz kalabilir.

Süre: 45 dakika 

3. Yöntem: Deterjan ile Temizleme

Airfryer’ınızı suyla doldurun. Sepetin yarısına kadar doldurmanız yeterli olacaktır. Ardından suya 3-4 damla yağ çözücü özelliği bulunan bir bulaşık deterjanı ilave edin. Ardından Airfryer’ı  3 dakika çalıştırın. Cihaz durduktan sonra süngerle lekeleri kazıyın ve iyice durulayın.

Yöntem hakkında notlar: Deterjan, yağ lekelerini çözmede gerçekten çok başarılı sonuç verdi. Özellikle Fairy yağ çözücü deterjanı kullanmanızı öneririm. Kendi deneyimim de bu markayı kullandım ve çıkan sonuç beni mutlu etti.

Süre: 8 dakika

4. Yöntem: Deterjan, Karbonat ve Sirke Miksi (Zorlu Yağ Lekeleri İçin)

Airfryer’ın her yerine yağ çözücü deterjan sıkın. Ardından 3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve hazneyi sıcak suyla doldurun. 2 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Süre dolduktan sonra 2 yemek kaşığı sirke daha ekleyin. Ardından 10 dakika bekleyin. Süre dolduktan sonra hazneyi çıkartın, içindeki suyu boşaltın ve durulayın. Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Yöntem hakkında notlar: Eğer yukarıdaki tüm uygulamalara rağmen çıkmayan yağ lekeleri varsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Yine de bu yöntemi çok sık kullanmanızı önermiyorum. Uzun vadede makineye zarar verebilir.

Süre: 15 dakika

5. Yöntem: Deterjan, Hidrojen Peroksit ve Karbonat

Airfryer’a iki yemek kaşığı karbonat,  iki yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığına denk gelecek miktarda yağ çözücü deterjan koyun. 3 dakika bekleyin, bu sayede yaptığınız karışım tüm yağ kalıntılarına nüfuz edecektir. Süre dolduktan sonra bir diş fırçası yardımıyla Airfryer’ın her yerini iyice ovalayın. Yeteri kadar ovaladığınızdan emin olduktan sonra ılık suyla durulayın.

Yöntem hakkında notlar: Son yöntem yanmış ve yapışmış ekstrem derece zorlu yağ lekeleri için kullanılabilir. Saydığımız tüm yöntemler arasında en kuvvetlisidir. Ayrıca diğer yöntemlere kıyasla en hızlı sonuç alabileceğiniz yoldur. Airfryer’daki tüm lekeleri, kötü kokuları ve yağ kalıntılarını yok eder.

Süre: 7 dakika

İşte bu kadar. Saydığımız bu yöntemler sayesinde Airfryer’ınızdaki yanmış yağ lekelerinden kurtulabilirsiniz. Sadece yağ lekelerini değil aynı zamanda kötü kokuları ve farklı kirleri de yok etmenize yardımcı olacaklar. Yöntemleri denedikten sonra sizin için en etkili olanı lütfen yorumlarda bizimle paylaşın. Bu sayede diğer okuyucularımız da hangi yöntemi kullanmaları gerektiğine daha net bir şekilde karar verebilecekler.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir