Akrilik Halı Nasıl Temizlenir?
Akrilik halılar 1950’li yıllardan beri kullanılsa da günümüzde çok daha popüler hale gelmiştir. Sentetik liflerden üretilen akrilik halılar yün malzemesine benzerlik gösterir fakat maliyetleri çok daha azdır. Bu yüzden sıklıkla tercih edilen bir halı modeli olmuştur.
Akrilik halılar, yüksek mukavemetli ve uzun ömürlü sentetik fiberlerden üretilir. Bu halılar, dokusu itibarıyla yüne çok benzer bir hissiyat sunar ve bu yüzden “sentetik yün” olarak da anılır. Akrilik lifler, canlı renkleri destekler ve renk solmasına karşı yüksek direnç gösterir. Bu özellikler, akrilik halıları solmayan renkler ve uzun süreli kullanım için ideal kılar. Fakat ne olursa olsun bu tip halılar da en sonunda yıpranır ve temizlenmeye ihtiyaç duyar. Akrilik halınızı nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek için bu rehbere göz atmanızı öneriyoruz.
Temizlik İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler:
Bu rehberde yalnızca basit ve kolayca erişebileceğiniz temizlik malzemelerine yer verdik. Muhtemelen bu malzemelerin pek çoğu zaten hali hazırda evinizde bulunuyordur. Lakin evinizde yoksa bile en yakın marketten kolaylıkla temin edebilirsiniz.
- Karbonat
- Sıvı/ Köpük Leke Çıkarıcı (Vanish’in halı temizleme ürünleri iyi etki gösterir)
- Çamaşır deterjanı
- Halı fırçası (sert bir süpürge)
- Sünger
- Kağıt havlu
Akrilik Halınızı Temizleme Adımları
1- Elektrik Süpürgesiyle Temizleme
En başta halıda bulunan lekeler ve tozlardan kurtulmak için elektrik süpürgesiyle kuru temizlik yapmalısınız. Özellikle liflerin dibinde biriken tozlardan kurtulmak için elektrikli süpürgeyle minimum 3 kere üstünden geçmenizi öneriyoruz. Halınızı süpürürken, liflerin yönüne dikkat edin ve bu yönde hareket edin. Bu, halının daha derinlemesine temizlenmesini sağlar ve liflerin zarar görmesini önler. Halıyı düzenli aralıklarla farklı açılardan süpürmek, toz ve kirin daha iyi çıkarılmasına yardımcı olur.
2- Halı Şampuanı veya Ticari Temizlik Ürününü Uygulama
- Şampuanı Hazırlama ve Uygulama: Şampuanı üretici talimatlarına göre sulandırın ve bir sünger veya yumuşak bir fırça yardımıyla halının yüzeyine nazikçe uygulayın. Halının her bölgesine eşit miktarda şampuan gelmesine özen gösterin.
- Temizleme: Şampuanı halının yüzeyine uyguladıktan sonra, kir ve lekeleri çıkarmak için hafifçe fırçalayın. Çok fazla basınç uygulamamaya dikkat edin, çünkü bu, halının liflerine zarar verebilir.
- Durulama ve Kurutma: Şampuanı uyguladıktan sonra, fazla köpüğü ve kirli suyu vakumla çekin. Ardından, halıyı iyi bir şekilde durulayın ve hava alabileceği bir yerde tamamen kurumasını sağlayın.
3- Karbonat Uygulaması
Eğer evinizde bir halı şampuanı yoksa veya lekeler için yeterli gelmediyse karbonat solüsyonu uygulayabilirsiniz. Karbonat, doğal bir deodorant ve leke çıkarıcı olarak işlev görür. Akrilik halıların temizliğinde kullanıldığında, kötü kokuları gidermeye ve inatçı lekeleri çözmeye yardımcı olur.
Eşit bir şekilde dağılması için, ince bir tabaka halinde halının her yerine karbonat serpin. Özellikle lekeli veya kötü kokan bölgelere biraz daha fazla karbonat uygulayabilirsiniz. Karbonatı serptikten sonra, en az bir saat boyunca halının üzerinde bekletin. Bu süre, karbonatın kokuları emmesine ve lekeler üzerinde etkili olmasına olanak tanır. Eğer mümkünse, bir gece boyunca bekletmek daha iyi sonuçlar verebilir. Karbonatı yeterince beklettikten sonra halınızı çırpın ve elektrik süpürgesiyle tekrardan üstünden geçin.
İnatçı lekeler için, karbonat ile biraz su karıştırarak macun kıvamında bir karışım yapın. Bu karışımı lekenin üzerine sürün, birkaç saat bekletin ve sonra süpürün.
4- Asla Çıkmayan Lekeler İçin Çamaşır Deterjanı
Eğer tüm bu işlemlerden sonra halınızda hala çıkmayan lekeler varsa çamaşır deterjanı kullanabilirsiniz. Ilık suyun içerisine göz kararı biraz çamaşır deterjanı ekleyin. Bu çözeltiyi akrilik halınızda lekenin bulunduğu yere sürün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından sert bir süpürgeyle fırçalayın.
5- Halıdaki Ezilmiş Alanların Yok Edilmesi
Koltuk ayaklarının geldiği köşelerde mutlaka ezik izleri oluşur. Eğer bu izlerden kurtulmak istiyorsanız çukurlaşmış bölgeye ılık su sıkın. Bunun için çiçek fısfıslarını veya camsil şişelerini kullanabilirsiniz. Daha sonrasında hafif nemli bir bezle bu bölgeyi örtün. Ütü ile bu bezin üzerinden hafifçe geçin. Ütü ısısından yayılan buhar, halı liflerini yükselterek çökmüş bölgeleri eski haline getirir.